Veličina teksta

Kontrast stranice


Logo ŠUS SVJETLOST

Slijepi i slabovidni već dugi niz godina organizirano se bave sportom u Osijeku i Slavoniji. Davne 1953. godine započeli rekreativno šahom kao sekcija u okviru radionice Rada, prvi šahovski voditelj Ivan Špehar. Zatim 1965. godine započeli aktivno šahom osnivanjem mješovitog šahovskog kluba „Elan“. Mladi entuzijasti, Ivica Vinkler, Franjo Bičanić, Mato Šulentić, Đuro Horvat i mnogi drugi bave se atletikom, goalbalom, igra na visećoj kuglani i krajem 60-tih započinju kuglanjem. Smatra se da je udruživanje slijepih među najstarijim organiziranim sportskim invalidskim društvima na Balkanu, 1948 godine osnovano je prvo udruženje slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj.


Naša sportska udruga slijepih Svjetlost je neprofitna osnovani smo u jesen 2006. Godine, a registrirani 2007. Godine. Bavimo se edukacijom i skrbimo o zdravlju svojih članova, te promičemo sport i sportsku rekreaciju slijepih i slabovidnih osoba. Naši članovi raspoređeni su u tri sekcije( kuglanje, šah i pikado). Razvijamo nove sportove za slijepe streličarstvo, showdown, boowling Provodimo rehabilitaciju naših članova na Gradskim bazenima, rekreativno plivanje i tjelovježbe u vodi.


Od samog početka naši su članovi postizali vrlo zapažene rezultate, nastupali su za kuglačku i šahovsku državnu reprezentaciju slijepih na Europskim i Svjetskim prvenstvima i osvajali medalje. Bavljenje nekom od sportskih disciplina doprinosi bržoj rehabilitaciji, resocijalizaciji i inkluziji slijepih ali i promociji njihovih fizičkih sposobnosti.


nastavi čitati...

NOVOSTI
U petak 16. 3.2018. pikado ekipa učestvuje u Virovitici na natjecanju IV-kola 2 Hrvatske pikado lige za slijepe.

U Varaždinu 25. 3.2018. u organizaciji Športske udruge slijepih Varaždin održava se VI-kolo 1 Hrvatske kuglačke lige za slijepe.

STo je ujedno i završno kolo kuglačke lige za sezonu jesen/proljeće 2017./2018.
Međunarodni dan slijepih „Dan bijelog štapa“ akcija „Prošetajmo zajedno“

U ime članova Sportske udruge slijepih „Svjetlost“ pozivam Vas i vaše suradnike za uključenje u provođenje našeg događanja. Od velikog nam je značaja informiranje javnosti i učešće sugrađana u provođenju akcije „Prošetajmo zajedno“.

Koju u partnerstvu s Volonterskim centrom -Tenja , organiziramo već osmi puta tradicionalno pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Osijeka. Povodom 15.10. Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“, ovaj tjedan provodimo aktivnosti i sa Muzejom likovnih umjetnosti i Turističkom zajednicom Grada Osijeka „Prošetajmo zajedno-učimo zajedno“.

13.10.2017(petak). Centralni događaj.

Stojan Bjelajac 13 Kolovoz, 2017 19:00
ŠETAČ Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“ akcije „Prošetajmo zajedno“
Chania

Izrada Stranice Šus Svjetlost

Modernija, preglednija te učinkovitija i brža u komunikaciji s građanima i članovima osnovne su odlike nove službene internetske stranice Športske udruge slijepih Svjetlost "ŠUS SVJETLOST" koju je izradila tvrtka Ragnar j.d.o.o. Osijek.


Stojan Bjelajac 10 Kolovoz, 2017 19:00

Prijem kod Gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića 19.07.2017.

Prijem uspješnih sportaša u 2017. Godini Državnih prvaka Stojan Bjelajac b1. Božidar Vergaš b3. i viceprvaka u kuglanju Dragica Jurčević i viceprvaka u šahu Hinko Cajzler. Na prijemu su nazočili predsjednica Volonterskog Centra-Tenja Ana Matijević,asistenttrener Đuro Vinkler i Darko Sarapa osvajači srebrne medalje na EP u mix disciplini parova.


Stojan Bjelajac 10 Kolovoz, 2017 19:00
Prijem kod Gradonačelnika
Pikado natjecanje koje je održano u Tuzli

Pikado natjecanje koje je održano u Tuzli

Članovi športske udruge slijepih „Svjetlost“ Osijek pikado ekipa. Nastupili su 19.08.2017. godine na 4-tom Međunarodnom pikado natjecanju za slijepe u Tuzli. Učestovale su ekipe iz USG Tuzla, USG Živinice, ŠRUS „Ravnica“ Vinkovci, ŠUS „Svjetlost“ Osijek.


Stojan Bjelajac 10 Kolovoz, 2017 19:00