Veličina teksta

Kontrast stranice


Logo ŠUS SVJETLOST

SPORT I SPORTSKA REKREACIJA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA


10 Kolovoz, 2017


Stojan Bjelajac


Slijepi i slabovidni već dugi niz godina organizirano se bave sportom u Osijeku i Slavoniji. Davne 1953. godine započeli rekreativno šahom kao sekcija u okviru radionice Rada, prvi šahovski voditelj Ivan Špehar. Zatim 1965. godine započeli aktivno šahom osnivanjem mješovitog šahovskog kluba „Elan“. Mladi entuzijasti, Ivica Vinkler, Franjo Bičanić, Mato Šulentić, Đuro Horvat i mnogi drugi bave se atletikom, goalbalom, igra na visećoj kuglani i krajem 60-tih započinju kuglanjem. Smatra se da je udruživanje slijepih među najstarijim organiziranim sportskim invalidskim društvima na Balkanu, 1948 godine osnovano je prvo udruženje slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj.

Naša sportska udruga slijepih Svjetlost je neprofitna osnovani smo u jesen 2006. Godine, a registrirani 2007. Godine. Bavimo se edukacijom i skrbimo o zdravlju svojih članova, te promičemo sport i sportsku rekreaciju slijepih i slabovidnih osoba. Naši članovi raspoređeni su u tri sekcije( kuglanje, šah i pikado). Razvijamo nove sportove za slijepe streličarstvo, showdown, boowling Provodimo rehabilitaciju naših članova na Gradskim bazenima, rekreativno plivanje i tjelovježbe u vodi.

Od samog početka naši su članovi postizali vrlo zapažene rezultate, nastupali su za kuglačku i šahovsku državnu reprezentaciju slijepih na Europskim i Svjetskim prvenstvima i osvajali medalje. Bavljenje nekom od sportskih disciplina doprinosi bržoj rehabilitaciji, resocijalizaciji i inkluziji slijepih ali i promociji njihovih fizičkih sposobnosti.

Na listi Svjetske zdravstvene organizacije sljepoća se smatra najtežim invaliditetom, pa zbog toga sport za slijepe nije samo puko vježbanje neke sportske discipline, to je zapravo način da slijepa osoba vježbajući više vrsta sportskih disciplina svoj svakodnevni život učini kvalitetnijim.
Poznato je da se nastankom sljepoće gubi orjentacija u prostoru , kretanje pravolinijski je skoro nemoguće, dolazi do teških deformacija kičme itd.

Samo upornim bavljenjem sportom i vježbanjem slijepa osoba ce izbjeći ili bar ublažiti te strašne posljedice sljepoće. Koje se odražavaju pri obavljanju svih životnih aktivnosti. Napomene radi slijepa osoba koja koristi bijeli štap u samostalnom kretanju za jedan predjeni kilometar potroši energije koju videća osoba potroši kad predje 11 kilometara i 500 metara

Za slijepe samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa, svakodnevno je veliko iskušenje I neizvjesnost. Zamislite da morate zavezanih očiju da obavite sve svakodnevne obaveze (kupovina, odlazak na posao itd.). Koliko bi vam trebalo napora, hrabrosti, volje, snage, kondicije, psihičke pripreme?
Družeći se sa slijepim osobama spoznat će te „da samo hrabrošću ublažavamo udare sudbine“. Da nam sudbina ne šalje iskušenje da bi nas ubilo, „već da bi u nama probudilo život“.

Predsjednik: Stojan Bjelajac

GDJE SE NALAZIMO

KONTAKT PODACI