Veličina teksta

Kontrast


Stojan Bjelajac i Gradolnačelnik Vrkić

Stojan Bjelajac


autor: Stojan Bjelajac

Stojan Bjelajac u kategorija B1 bio je najuspješniji sportaš kuglač u sezoni jesen-proljeće 2010/11. te za 2011. kalendarsku godinu za slijepe.

Od 01. 07. 2011. godine, ima licencu vrhunskog sportaša 1. kategorije. Nastupao na pet natjecanja prve HKLS te na Državnom pojedinačnom natjecanju. Ostvario slijedeće rezultate.

Liga:

Osijek 3. mjesto, Rijeka 1. mjesto, Slavonski Brod 4. mjesto Zagreb 3. mjesto, Karlovac 2. mjesto

Ukupno: jedno prvo, jedno drugo, dva treća mjesta, jedno četvrto i Državno pojedinačno u Ogulinu 3. mjesto.

Na 18. ekipnom Državnom kuglačkom natjecanju 21. 11. 2010. godine u Zagrebu sa trenerom i asistentom Đurom Vinkler u kategoriji b1. postigao državni rekord srušivši 628 čunjeva.

Nastupio je sa trenerom Đurom Vinkler kao debitant u timu Državne kuglačke reprezentacije slijepih. Koja je na 2. SP u Sarajevu od 28. 05. do 02. 06. 2011. godine. Osvojila naslov Svjetskih prvaka u kuglanju za slijepe.

Bio na prijemu reprezentativaca kuglača 31. 08. 2011. god. kod Predsjednika Ive Josipovića.

Postignuti rezultati na međunarodnim kuglačkim natjecanjima za slijepe. U kalendarskoj 2011. godini. Sarajevo 6. travanjsko natjecanje dan Grada Sarajeva, 5. mjesto. Senta 1. Memorijal Marije Šoltiš 2. mjesto. Osijek 1. mjesto Ogulin 3. mjesto, Komlo 1. i Banja luka « Vikend sporta» 2. mjesto Ukupno postignuti međunarodni rezultati: dva prva mjesta, dva druga mjesta, jedno treće i jedno peto mjesto. Aktivno radi na smanjenju predrasuda prema slijepima i sportu osoba sa posebnim potrebama.Svojim radom i rezultatima, dao je veliki doprinos u razvoju i promociji ŠUS «Svjetlost».Sa lijeva na desno darko Sarapa, Đuro Vinkler, Dražen Gruić, Stojan Bjelajac i Darko Kralj

Đuro Vinkler


autor: Stojan Bjelajac

Đuro Vinkler neumorni kuglački trener, i čovjek velikog srca sa neiscrpnom energijom i ljubavi za svoje kuglače i kuglanje. Đuro Vinkler dobitnik priznanja za stručni rad dobio priznanje. Dana 07.02. 2013. godine Hrvatski Paraolimpijski odbor na svečanosti u kongresnoj sali Zagrebačkog velesajma, dodijelio  priznanja za naj uspješnijeg sportaša i sportski kolektiv u konkurenciji osoba s invaliditetom za 2012. godinu.

Đuro Vinkler ima starijeg brata Ivicu Vinklera kojem asistira u natjecanjima te Ivica osvaja naslov prvaka Jugoslavije u kuglanju za slijepe i slabovidne. Zajedno nastupaju u veoma jakoj konkurenciji 1985. godine u Prištini na prvenstvu Jugoslavije i osvajaju 4. mjesto u kuglanju.Ivica Vinkler

Ivica Vinkler


autor: Stojan Bjelajac

Ivica Vinkler ima mlađeg brata Đuru Vinkler koji je sa njim od rane mladosti dijelio sve radosti i nedaće u životu i sportu. Ivica Vinkler koji je od 1960. godine bio slabovidna osoba, a od 1967. godine potpuno je izgubio vid na oba oka. U rad saveza uključuje se po dolasku sa školovanja iz Zagreba, 1963. godine baveći se prvo šahom. Kao sportaš sa mladim entuzijastima Franjom Bičanić, Đurom Horvat, Matom Šulentići drugima aktivno se uključuje u sport slijepih i slabovidnih u Osijeku i nastupaju na natjecanjima kao sekcija i po prvi put nastupaju na natjecanju 1965. godine u Brčkom na Republičkom natjecanju gdje osvajamo ekipno 1. mjesto. Od tada zvanično kreće sa organiziranjem i natjecanjima slijepih u konkurenciji Gradova Slavonije ( Virovitica, S. Brod, Vinkovci i Osijek). Od 1965. godine započevši sa atletikom i golbalom do 1981. godine, kao član goalbal ekipe nekoliko puta u tom razdoblju osvajaju naslov prvaka Hrvatske.

Zatim od 1979. godine kuglanjem do 2006. godine kada je zbog bolesti i operacije kuka napustio aktivno bavljenje sportom. Ivici Vinkler pomagao je mlađi brat Đuro Vinkler u sportu i svakodnevnim aktivnostima od samog početka. Prilikom održavanja treninga i priprema za natjecanja , asistira njemu i drugim slijepim i slabovidnim članovima udruge. Od 1979. godine Đuro Vinkler započinje treniranje slijepih i slabovidnih kuglača. Zatim 1983. godine na Državnom kuglačkom Republičkom prvenstvu u Gospiću nastupa kao asistent i dodavač u kuglanju Ivici Vinkleru koji osvaja 1. Mjesto u Republici Hrvatskoj. Zatim na Državnom kuglačkom natjecanju 1983. u Jajcu na kuglani u Mrkonjić Gradu Ivica Vinkler uz asistenciju Đure osvaja naslov prvaka Jugoslavije u kuglanju za slijepe i slabovidne. Zajedno nastupaju u veoma jakoj konkurenciji 1985. godine u Prištini na prvenstvu Jugoslavije i osvajaju 4. mjesto u kuglanju.

Devedesetih slijepi prestaju sa sportskim aktivnostima. Članovi saveza slijepih u Osijeku 1989. do 1993. godine izabrali su Ivicu Vinklera za predsjednika saveza. Potom 1993. godine slijepi i slabovidni pripremaju se za Državno kuglačko prvenstvo Republike Hrvatske za slijepe i slabovidne, koje se održalo u Varaždinu. Ivica Vinkler nastupa na ekipnim i pojedinačnim prvenstvima Republike Hrvatske i osvaja medalje. Slijepi i slabovidni kuglači iz Osijeka nastupaju za kuglačku reprezentaciju slijepih Republike

Hrvatske na Europskim natjecanjima i učestvuju u osvajanju zlatnih, srebrenih i brončanih odličja. Ivica Vinkler posljednji put kao natjecatelj nastupa u sastavu Hrvatske kuglačke reprezentacije slijepih na EP. U Rijeci 2004. godine i osvaja 4. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Potpuno se povlači iz sportskog natjecanja zbog operacije kuka 2006. godine. Zahvaljujući predanom radu kuglača rezultati ne izostaju i Ivica Vinkler 2007. godine dobiva talentiranog nasljednika.

Ivica Vinkler imenovan je u izvršni odbor gdje i danas predano i aktivno radi. O nesebičnom radu i doprinosu Ivice Vinklera sportu slijepih i slabovidnih osoba u Osijeku mogao bih napisati još mnogo.Franjo Bičanić

Franjo Bičanić


autor: Stojan Bjelajac

Franjo Bičanić po dolasku u Osijek uključuje se u rad sporta 1965. godine baveći se prvo šahom. Kao sportaš sa mladim entuzijastima Ivicom Vinkler, Đurom Horvat, Matom Šulentić i drugima aktivno se uključuje u sport slijepih i slabovidih u Osijeku i nastupaju na natjecanjima kao sekcija i po prvi put nastupaju na natjecanju 1965. godine u Brčkom na Republičkom natjecanju gdje osvajaju ekipno 1. mjesto. Od tada zvanično kreće sa organiziranjem i natjecanjima slijepih u konkurenciji Gradova Slavonije ( Virovitica, S. Brod, Vinkovci i Osijek).

Od 15. svibnja 1965. godine započevši sa atletikom i goalbalom do 1981. godine, kao član goalbal ekipe nekoliko puta u tom razdoblju osvajaju naslov prvaka Hrvatske. Zatim od 1979. godine kuglanjem i još i danas nastupa pojedinačno i za ekipu na ligačkim i međunarodnim kuglačkim natjecanjima u iznimno jakoj b3. kategoriji. Franjo Bičanić kao asistent i pratitelj u sportu pomaže mnogim svoim slijepim i slabovidim kolegama.

Početkom devedesetih slijepi u Osijeku prestaju sa sportskim aktivnostima. Članovi saveza slijepih u Osijeku 1989. do 1993. godine izabrali su Franju Bičanić za člana skupštine saveza. Potom 1993. godine slijepi i slabovidi pripremaju se za Državno kuglačko prvenstvo Republike Hrvatske za slijepe i slabovide, koje se održalo u Varaždinu. Franjo Bičanić nastupa na Državnim ekipnim i pojedinačnim prvenstvima Republike Hrvatske, i na mnogim međužupanijskim i Međunarodnim natjecanjima i osvaja medalje. Slijepi i slabovidi kuglači iz Osijeka nastupaju za kuglačku reprezentaciju slijepih Republike Hrvatske na Europskim natjecanjima i učestvuju u osvajanju zlatnih, srebrenih i brončanih odličja.

Za reprezentaciju Republike Hrvatske po prvi put nastupa u Bratislavi 1997. godine u natjecanju parova sa Nedom Vranješević(štefanac) i osvajaju 3. mjesto. Franjo Bičanić sa Ivicom Vinkler posljednji put kao natjecatelj nastupa u sastavu Hrvatske kuglačke reprezentacije slijepih na 3. EP. U Ozdu 2000. godine u pojedinačnoj konkurenciji. redanom radu kuglača rezultati ne izostaju Franjo Bičanić 2008. godine obavlja dužnost službenog prevodioca sa Mađarskog za potrebe Hrvatske kuglačke reprezentacije slijepih.

Zatim 2006. godine imenovan je u izvršni odbor gdje i danas predano i aktivno radi. Već 30 godina povezuje suradnju sportaša iz Komla (Mađarska) sa OsijekomHinko Cajzler

Hinko Cajzler


autor: Stojan Bjelajac

Hinko Cajzler i Ivan Špehar krajem devedesetih pokreće šahovsku sekciju i započinju obilježavanje šahovskog Memorijala Jure Grahovac, kad je 2014. Godine promijenjen u šahovski Memorijal Grahovac/Dragun.Jedan je od osnivača športske udruge slijepih „Svjetlost“ 2006. Godine za koju je dao prijedlog naziva, imenovan je u izvršni odbor gdje i danas kao voditelj šahovske sekcije predano i aktivno radi.

Ivan Špehar

Ivan Špehar


autor: Stojan Bjelajac

Ivan Špehar Rođen 30.12.1934.godine, Duga Gora, Generalski stol. Osnovnu školu završio je u Zemunu, zatim srednju školu u Osijeku za telefonistu.

Radni staž proveo kao telefonista na centrali službe za društveno knjigovodstvo ( danas fina), do mirovine. Oženjen je ima dvije kćerke. Došao je u Osijek 1951. Godine i uključio se u rad saveza slijepih u Osijeku,da bi slijedeće 1952.godine i izabran za člana izvršnog odbora saveza slijepih u Osijeku.

Od 1956-1957. godine Izabran je za Tajnika saveza, zatim Od 1963-1965.godine Predsjednik saveza slijepih.

Od 1983-1987. godine bio je izabran za Predsjednika saveza slijepih u Osijeku

Od 1965-1969. godine Član predsjedništva Hrvatskog saveza slijepih.

Od 1967-1969. Godine Član centralnog odbora saveza slijepih Jugoslavije.

Od 1994-1995. Godine izabran je za Predsjednika Saveza Organizacija Invalida u Osijeku.

U SIZU socijalne zaštite, član odbora od 1978-1983. Godine Član socijalnog saveza od 1976-1981. godine, zatim Od 1983-1987. Predsjednik saveza slijepib u Osijeku. Voditelj šahovske sekcije Rad od 1953-1965.

Učestvovao u osnivanju šahovskog kluba Elan sa prof. Nikolom Dragun i prof. Antunom Milat (koji je dao ime klubu). Bio je u 4.mandata po dvije godine predsjednik šahovskog kluba Elan.

Danas ima prvu kategoriju u šahu. Učestovao je 2006. Godine u osnivanju športske udruge slijepih „Svjetlost“ u Osijeku, gdje je i danas član Skupštine i aktivno igra šah za šahovsku sekciju.Đuro Stanićautor: Stojan Bjelajac

Dobitnik 16. Lipanjskog priznanja od Hrvatskog Saveza slijepih 2009. Godine za osobit doprinos pokretu slijepih.Dubravka Ćoralić

Dubravka Ćoralić-istaknuta podupirujuća članica udruge


autor: Stojan Bjelajac

Dubravka Ćoralić, supruga, majka i uspješna poduzetnica.

Direktor knjigovodstvenog servisa „Aktivni konto“ Klisa. Već dugi niz godina svoim radom i financijski pomaže ljudima u svojoj zajednici. Surađuje sa udrugama na području Vukovarsko-Srijemske i Osiječko-Baranjske Županije.

Osvrnuo bih se samo u proteklih 10 godina 2007. Godine od osnutka športske udruge slijepih „Svjetlost“ Osijek. Gospođa Dubravka Ćoralić podupirujući je član,i bez financijske nadoknade vodi sve knjigovodstvene poslove za potrebe udruge.

Dobitnik je priznanja Johann Kohlhoffer filantrop u 2016. Godini.Dubravka Ćoralić

Ana Matijević-istaknuta podupirujuća članica udruge


autor: Stojan Bjelajac

Ana Matijević, supruga, majka humanitarka i čovjek bez predrasuda velikog srca Podupirujući član Športske udruge slijepih „Svjetlost“ Osijek

Za svoj nesebičan doprinos zajednici dobitnik je Povelje Humanosti 2017. Godine koju dodjeljuje Osiječko-Baranjska Županija. Za svoj mirotvorni rad i razvoj civilnog društva dobitnica je 2010. Godine priznanja „Krunoslav Sukić“, koju dodjeljuje Centar za mir i ne nasilje Osijek.

Ana je iznimno pozitivna, svestrana osoba, zainteresirana za nova znanja i upoznavanje različitosti uvjetovane invalidnosti. Veliki je borac za očuvanje prirode i dobrobit svih ljudi u zajednici na prvo mjesto stavila“ osobu“.

Kada me je Ana 2005. pozvala da se uključim u Volonterski Centar-Tenja, kao slijepa osoba imao sam dvojbe i pitanje „kako ću biti prihvaćen“? Uz potporu moje majke i Ane moj angažman u Volonterskom Centru-Tenja postao je izazov za sve nas. Uvidio sam da sa Anom i volonterima koje sam upoznao sljepoća nije nepremostiva prepreka, i da kroz naš zajednički rad jedni od drugih učimo.

Zahvaljujući Ani upoznavao sam nove ljude na radionicama i od njih učio i podučavao naše volontere kako uspostaviti kontakt i surađivati sa slijepim osobama. Ana je veoma aktivna i predana osoba svom poslu.

Uvijek se trudi da motivira i potakne veći broj sugrađana na aktivno i konkretno djelovanje u široj zajednici posebno poklanja pažnji djeci, marginaliziranim skupinama, osobama sa invaliditetom i starijim sugrađanima. Kao mirotvorac radi i na razvoju demokratizacije u društvu, Potakla je i pomogla u osnivanju udruga u Tenji:

Rukometni klub, Udruga Posavskih Hrvata iz Bosne „Posavski prsten“, KUD „Josip Šošić-Tenja“, Dnevni list „Naša Tenja“ Boćarski klub Tenja, Klub mladih-Tenja.

Zahvaljujući Ani ostvarili smo sa Volonterskim Centrom-Tenja i mnogim volonterima odličnu suradnju. Do 2017. Godine slijepe osobe uz potporu volontera proveli su brojne edukativne radionice u cilju razbijanja predrasuda prema slijepim i uopće prema osobama sa invaliditetom. Istaknuo bih dvije značajne Manifestacije

Osiječko-Baranjskoj Županiji i gradu OSIJEKU od 2009. za koje je Ana dala nemjerljiv doprinos u samom početku do danas. Međunarodno kuglačko natjecanje za slijepe „Memorijal Stjepan Jurčević“ koji se tradicionalno provodi pod pokroviteljstvom Župana Osječko-Baranjske Županije i potporu grada Osijeka. Sad već u dvodnevnom kuglačkom i boowling natjecanju učestvuje 100 slijepih sportaša sa trenerima i asistentima iz inozemstva Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Zatim akcija „Prošetajmo zajedno“ koju tradicionalno provodimo povodom 15. listopada Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“. Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka i potporu Osiječko-Baranjske Županije. U provođenje naše akcije „Prošetajmo zajedno“ koju provodimo na Trgu Ante Starčevića, Trgu Slobode i središnjim ulicama Grada Osijeka uključeni su učenici Osiječkih Osnovnih škola,mnoge udruge i sugrađani. Velik je doprinos procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama i razumijevanju specifikuma slijepoće. Do 2017. godine učestovalo je nekoliko tisuća učenika i nastavnika Osiječkih Osnovnih škola. Pozitivna promjena i utjecaj provođenja naše akcije veoma je vidljiv u svakodnevnom životu.

Ana je uz potporu kćerke Marine i supruga Ilije svih ovih godina kao asistent- volonter posvetila nebrojene sate nama slijepim i uopće osobama sa invaliditetom.

Od 2015 godine aktivno je uključena kao asistent- volonter u rad Saveza za sport i sportsku rekreaciju Grada Osijeka (SPORIN) koji čine 8 Udruga s invaliditetom različitih profila. Za Anu mogu reći da je prijatelj slijepih, slabovidnih i osoba s posebnim potrebama. Ana je osoba bez bilo kakvih predrasuda.

U zajednici Tenja ništa manje ne dijeli svoje sudjelovanje i potporu onima koji to trebaju. Ana je svojim radom otvorila put i pruzila onu „ljudsku toplinu“ koju niti mozemo niti zelimo zaboravit. Možda za kraj „Lijepo je upoznati tu nesebičnu osobu“,samozatajnu, skromnu, a sa toliko energije i razumijevanja za svako biće.