Veličina teksta

Kontrast


Odličan nastup osječkog šahista

Stojan Bjelajac 10 Kolovoz, 2017 19:00

ŠAH Hinko Cajzler

U konkurenciji 92 šahista Cajzler bio četvrti, što mu je donijelo prvu kategoriju HPO-a Pratitelji šahovskih zbiva­nja u Osijvku zacijelo poz­naju Hinka Cajzlera, maj­storskog kandidata koji redov­no nastupa na slavonsko-ba­ranjskim turnirima, a najzapaženije uspjehe postiže na nat­jecanjima slijepih i slahovidnih.

Nedavno, na 13. prvenstvu svi­jeta za slijepe i slabovidne, u sastavu reprezentacije Hrvat­ske, Cajzler je. u Katerini, gradu udaljenom osamdesetak kilometara od Soluna - postigao svoj dosad najveći uspjeh. - Nastupila su 92 šahista iz 29 zemalja, prvak je postao Poljak Stachanczyk sa 7,5 bodova, dok smo njegov zemljak Kasimov, Nijemac Mueller i ja osvojili po sedam. Zbog nešto slabijeg Buholca, sa šest pobjeda, dva remija i samo jednim porazom, zauzeo sam četvrto mjesto - is­pričao nam je samozatajni Caj­zler, koji je 1947. rođen u Va­raždinu, a stanovnik Osijeka je postao '51.. gdje se školovao iako mu se u pubertetu znatno pogoršao od rođenja nešto sla­biji vid. No to ga nije omelo da u Zagrebu stekne zvanje inženje­ra poljoprivrede.

Nakon grčkog uspjeha Hr­vatski paraolimpijski odbor do­dijelio mi je prvu kategoriju, što će mi u budućnosti donijeli znatno poboljšanje uvjeta za re­dovno bavljenje šahom. Imat ću, tako, pravo na plaćenog tre­nera (Hinko se opredijelio za istaknutog osječkog šahista Darka Feletara, nap.a.), a HPO će mi godišnje omogućiti i nas­tupe na nekoliko važnih, do­maćih i inozemnih turnira... Važno je, dakako, istaknuti da je Cajzler na taj način postao jedini od osječkih sportaša oso­ba s invaliditetom s prvom kategorijom Hrvalskog paraolimpijskog odbora! A kad ga po­taknemo da priča o dugogo­dišnjoj ljubavi prema drevnoj igri na 64 crno-bijela polja, pris­jetit će se doista mnogih uspomena, klubova i uglednih su­parnika: - Počeo sam kao 11-godišnjak, u nekadašnjem šahovskom klubu Crvena zvijezda (u Strossmayerovoj, kod g. Župana, nap. a.), a potom sam dosta mijenjao klupsku pripadnost - kaže i na­braja Metalac, zagrebački Aka­demičar (u vrijeme studija), pa Elan, Đurdenovac, Donji Miholjac i Belišće, a posljednje četiri godine brani boje osječke HVIDR-e. - Od uspjeha, sjećam se da sam bio pionirski prvak Hrvatske, jednom prvak i više puta drugi na prvenstvu Osi­jeka, dok sam na prvenstvu Slavonije i Baranje triput bio viceprvak. Da, sve sam to igrao protiv šahista s neoštećenim vi­dom, dok sam u ravnopravnoj konkurenciji, slijepih i slabovidnih, jednom osvojio i naslov prvaka Hrvatske. Dobro Hinko pamti i partije s istaknutim šahistima, od onih iz starije "garde", nažalost pokoj­nima Bogdanom Počučom i Oliverom Varoščićem (za koje kaže - "bili su i ostali legende"), potom kaže da je igrao protiv Krunoslava Hulaka, pa Nenada Šulave, Dražena Sermeka, Branimira Jukića, Ivana Vitića, Želimira Šašvarija..., pa sve do da­našnjih Zorana Jovanovića, Iva­na Leventića, Bojana Medaka, Nenada Mrkonjića i ostalih. Na kraju podužeg razgovora, dakako, opet ćemo se - vratiti u grčki Katerini. - Internacionalni majstor Blažimir Kovačević vodio je na SP Milana Prpića, Branka Begana i mene. Kad je vidio kako sam startao, naš trener na tom nat­jecanju bio je oduševljen, na kraju je moj učinak tretirao senzacionalnim, na što sam, da­kako, vrlo ponosan - rekao nam je Hinko Cajzler, koji je. eto. poslije 56 godina bavljenja šahom ostvario svoj dosad naj­veći uspjeh. Prpić je pak u Gr­čkoj zauzeo 66., a Began 77. mjesto, što znači da se svi Os­ječani, posebice ljubitelji šaha, zaista mogu podičiti pothvatom svog sugrađanina.


šah grčka
šah grčka